Svenska | English | Deutsch
Download CV
Download

 

Olof Boman, dirigent

Olof Boman är en av Sveriges mest intressanta dirigenter som gör internationell karriär på opera- och konsertscener runt om i världen. Han studerade dirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och bor sedan 2009 i Berlin. Olof har förutom sin nyfikenhet på den samtida musiken också alltid haft ett stort intresse av 1700-talets musik och det tidiga 1800-talets musik och har studerat cembalospel samt uppförandepraxis för barockens och den klassiska tidens musik, vilket lett till ett intensivt arbete med både moderna orkestrar och orkestrar som spelar på originalinstrument, alltid dock med historiskt informerat musicerande som signum. Från 2016 är han knuten till Theater Bremen som förste gästdirigent (Ständiger Gastdirigent).

Olof Bomans stora kunskap om och intresse för vokalmusik har gjort honom till en efterfrågad operadirigent. Två kritikerrosade operaframföranden har varit Il Giardino d’Amore av Alessandro Scarlatti samt Proserpin av den svenska kompositören Joseph Martin Kraus på Musikfestspiele Potsdam Sanssouci 2013 respektive 2015. Vidare har Olof haft två stora succéer nyligen på Theater Bremen; operan Oreste av Händel (2015) samt Vivaldis Orlando furioso (2013). Framgångarna i Bremen har lett till att han från 2016 tillträder en tjänst som “Ständiger Gastdirigent”. Bland de verk han kommer att dirigera där kan nämnas Maria Stuarda (Donizetti), en repris av Oreste, Barberaren i Sevilla (Rossini) samt Fairy Queen (Purcell).

Med Berlinorkestern Solistenensemble Kaleidoskop har Olof Boman flera opera- och konsertprojekt bakom sig. Bl a har de tillsammans med modedesignern Vivienne Westwood turnérat med föreställningen Semele Walk i Australien och Sydkorea samt spelat en uppmärksammad uppsättning av Claudio Monteverdis opera L’Orfeo med Peaches i huvudrollen på HAU 1 i Berlin. En uppsättning som fick Frankfurter Allgemeine Zeitungs recensent att utnämna den till den ärligaste, mest berörande operaproduktionen i Berlin under 2012.

Boman samarbetar även regelbundet med välrenommerade orkestrar som exempelvis Akademie für Alte Musik Berlin, Konzerthausorchester i Berlin, Kammarakademie Potsdam, Bremer Philharmoniker, Bayerska borttaget, Balthasar-Neumann-Ensemble i Hamburg, Barokksolistene, Trondheimsolistene, Trondheim Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester samt en rad svenska orkestrar. Han har även arbetat med många av Europas bästa körer som t ex Svenska Radiokören, Eric Ericssons Kammarkör, RIAS Kammerchor i Berlin, Det norske solistkor, Vocalconsort Berlin samt Danska radions vokalensemble (DR VokalEnsemblet). Ett av Olof Bomans signum har blivit de kreativa programval han presenterar, där den gamla musiken möter den helt nya på olika sätt.

Tillsammans med den norska sopranen Isa Gericke har Olof under åren 2009-2016 år varit konstnärlig ledare för Glogerfestspillene i Kongsberg, Norge, som under dessa år vuxit till en internationellt erkänd musikfestival där ett kreativt programarbete gett ringar på vattnet och Olof har tillsammans med Isa Gericke också blivit ombedd att gestalta festivalprogram på andra europeiska festivaler.

Förutom sitt arbete vid Theater Bremen gästar Olof under 2016 flera europeiska orkestrar, körer och festivaler där konserter med Balthasar Neumann Chor und Orchester under Bachfest Leipzig särskilt kan nämnas. Under våren 2017 tar han sig an Claudio Monteverdis Mariavesper i en scenisk version på operan i Luzern i Schweiz.