Svenska | English | Deutsch
Download CV
Download

 

Olof Boman, dirigent

Olof Boman är en av Sveriges mest intressanta dirigenter som befinner sig mitt i en internationell opera- och konsertkarriär.

Efter sina studier i dirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har han fördjupat sitt intresse för historisk uppförandepraxis av barockens, klassicismens och romantikens musik, vilket lett till uppdrag med både moderna orkestrar och orkestrar som spelar på originalinstrument, med historiskt informerat musicerande som signum. 2009 flyttade han till Berlin, något som fick stor betydelse för hans fortsatta konstnärsskap och från 2016 är han knuten till Theater Bremen som Förste gästdirigent (Ständiger Gastdirigent).

Olof Bomans stora kunskap om, och intresse för, vokalmusik har gjort honom till en efterfrågad operadirigent och raden är lång av kritikerrosade operaframföranden de senaste åren, bl a IL GIARDINO D’AMORE av Alessandro Scarlatti samt PROSERPIN av den svenska kompositören Joseph Martin Kraus på Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, ORESTE (Händel), ORLANDO FURIOSO (Vivaldi), MARIA STUARDA (Donizetti), BARBERAREN I SEVILLA (Rossini) och THE FAIRY QUEEN (Purcell) på Theater Bremen.

Med Berlinorkestern Solistenensemble Kaleidoskop har Olof Boman flera opera- och konsertprojekt bakom sig. Bl a har de tillsammans med modedesignern Vivienne Westwood turnérat med föreställningen SEMELE WALK i Australien och Sydkorea samt spelat en uppmärksammad uppsättning av Claudio Monteverdis opera L’ORFEO med electroclash-sångaren Peaches i huvudrollen på HAU 1 i Berlin. En uppsättning som fick Frankfurter Allgemeine Zeitungs recensent att utnämna den till den ärligaste, mest berörande operaproduktionen i Berlin under 2012.

Boman har även arbetat med välrenommerade orkestrar som exempelvis Akademie für Alte Musik Berlin, Konzerthausorchester i Berlin, Kammarakademie Potsdam, Bremer Philharmoniker, Balthasar Neumann Chor und Ensemble i Hamburg, Concerto Köln, Barokksolistene, Trondheimsolistene, Trondheim Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester samt en rad svenska orkestrar. Han har även arbetat med många av Europas bästa körer som t ex Radiokören, Eric Ericssons Kammarkör, RIAS Kammerchor i Berlin, Det norske solistkor, Vocalconsort Berlin samt Danska radions vokalensemble (DR VokalEnsemblet).

Ett av Olof Bomans signum har blivit de kreativa programval han presenterar, där den gamla musiken möter den helt nya på olika sätt och tillsammans med den norska sopranen Isa Gericke var Olof under åren 2009-2016 år konstnärlig ledare för Glogerfestspillene i Kongsberg, Norge, en festival som under dessa år utvecklades till en internationellt erkänd musikfestival och där ett kreativt programarbete gett ringar på vattnet för uppdrag på andra europeiska festivaler.

Aktuella projekt är bl a LUCIA DI LAMMERMOOR (Donizetti) i Bremen, ORFEO ED EURIDICE (Gluck) på Norrlandsoperan och i Trondheim samt konsertprojekt med bl a Bremer Philharmoniker och Balthasar Neumann Chor und Ensemble.